Informatie

Bed en Breakfast Villa kakelbont Borgloon
Villa Kakelbont

B&B Villa kakelbont (anno 1956), gelegen in het centrum van Borgloon langs een rustige straat. Voorzien van gastenterras  midden in een natuurlijke aangelegde ruime tuin al naar gelang het seizoen tussen de seringen, hortensia’s, rozen, acaciabloesems,magnolia’s, zonnebloemen etc….

Er zijn 3 ruime 2 persoons gastenkamers. Kamer Pipi op de begane grond heeft een eigen luxe badkamer. Meneer Nielson en kamer Witje op de 1e verdieping hebben een gedeelde badkamer. Er kan een bed in de kamers worden bijgezet.

De bewegwijzerde wandelroutes (3, 5, 8, 12 km) lopen door de straat. Binnen een paar minuten wandelt u midden tussen de velden op 15 wandelminuten van het doorkijkkerkje. Ook het Limburgs fietsroute netwerk is op zeer korte afstand. Er zijn 2 Parkeerplaatsen op eigen terrein mits volzet op P1 de Graef parkeren.

U wordt hartelijk welkom geheten door gastvrouw Sophia, die Villa kakelbont bewoont met haar (oudere) kinderen.

Gastvrouw

Beste mensen, ik ben Sophia uw gastvrouw, geboren Nederlandse. Ik ben 3 talig Duits Engels en Nederlands, heb veel in het buitenland gewoond en reeds jarenlange ervaring in de horeca.

Sinds de aankoop van mijn huis had ik altijd al het idee om een gedeelte als bed & breakfast uit te baten. 

Inmiddels gaan we alweer het 4e seizoen in van Bed & Breakfast Villa Kakelbont Borgloon.

Dit jaar is kamer Witje erbij gekomen In totaal nu 3 mooie kamers, maximale capaciteit 8 personen, 2 eigen parkeerplaatsen en een mooi gastenterras. 

Vanaf maart 2019 komen er 2 elektrische fietsen bij . 

Enthousiast heet ik u welkom in Villa Kakelbont om u een comfortabel verblijf te bieden, met heerlijk vers ontbijt.

Tot binnenkort

Sophia 

Kamer Witje
Kamer Meneer Nilson

Rustige ruime volledig gerenoveerde kamer (21m²) aan de oostzijde van het huis op de eerste verdieping.  U wordt hier gewekt door de ochtendzon.  Thee en koffiefaciliteiten en een karaf water zijn op de kamer voorzien. U deelt de badkamer die voorzien is van douche lavabo en toilet met de uitbaters en kamer Nielson. De kamer heeft een luxe boxspring bed 1m60*2m10


Kamer Pipi
Kamer Pipi

Rustige ruime kamer (16m²) aan de oostzijde van het huis. Waardoor u bij de heerlijke ochtendzon van uw ontbijt op uw kamer kunt genieten. De kamer is van licht werende gordijnen voorzien. Op de begane grond gelegen.

Doordat er in de namiddag en avond geen zon in deze kamer schijnt zal hij in de warme zomer lekker koel zijn. De ramen zijn groot u zult dus wel genoeg licht hebben.

De kamer heeft een eigen gloednieuwe rustieke badkamer deze is door de gang te bereiken. Er liggen badjassen voor u klaar.

Het bed is 1.60 bij 2.00 voorzien van een binnen vering matras.

Kamer Meneer Nielson
Kamer Meneer Nilson

Rustige ruime kamer (21m²) aan de oostzijde van het huis op de eerste verdieping. Heerlijk lichte kamer u wordt hier gewekt door de ochtendzon. Het ontbijt geniet u op uw kamer. Waar u ook thee en koffiefaciliteiten heeft. U deelt de badkamer die voorzien is van douche lavabo en toilet met de uitbater. Het bed is 1.60 bij 2.00 voorzien van een binnen vering matras.


Faciliteiten

     Badkamer met douche, toilet, lavabo en haardroger

     Koffie en thee faciliteiten op de kamer

     Draadloos internet

     Gasten terras in de ruime tuin (1500m2)

     Ontbijt op de kamer

     Diverse restaurants en gezellige cafeetjes op wandelafstand.

     Gesitueerd in centrum Borgloon, de parel van de Haspengouw

     Fietsenstalling

     Fietsen te huur bij toerisme Borgloon boven aan de straat

     Parkeermogelijkheid op de oprit van het huis

     Handdoeken en badjassen liggen voor u klaar

     Gratis fiets en wandelinfo

Prijzen

De prijzen bij "Villa Kakelbont"

kamer aantal personen per nacht
Boek bij "Villa Kakelbont Borgloon" of "Toerisme Limburg".... ..geniet dan vanaf 2 nachten 5% korting en.. 3% vroegboekkorting tot 45 dagen op voorhand
elektrische fiets (2 stuks voorradig) per persoon voor gasten van Villa Kakelbont vanaf Maart 2019 € 20,--
Pipi
eigen badkamer
BG 16m2
1 volwassene vanaf € 65,--
Pipi 2 volwassenen vanaf € 80,--
Meneer Nielson
gedeelde badkamer
1e verdieping 21m2
1 volwassene vanaf € 55,--
Meneer Nielson 2 volwassenen vanaf € 70,--
Witje het paard
gedeelde badkamer
1e verdieping 20m2
2 volwassenen vanaf
(oa tijdens bloesemseizoen boekbaar)
€ 80,--
Kinderen tot 15 jaar op de kamer per kind € 20,--
Baby tot 2 jaar op de kamer alleen kamer Pipi per baby € 10,--
Kinderen va 15 jaar en volwassenen op de kamer per persoon € 30,--
Wandelen
Wandelen

Je wandelt door een met holle wegen doorkliefd heuvellandschap. Graanvelden wisselen zich af met ontelbare boomgaarden die van ca april tot half mei in volledige bloesem staan. In de oogstmaanden pronken ze dan weer met hun overvloed aan fruit. Een stukje Romeinse heirbaan en enkele vierkante blokhoeven, prachtige vergezichten, oude boomgaarden, dat zijn de ingrediënten van een wandeltocht vanuit Borgloon.

Borgloon is een knooppunt van gemarkeerde wandelroutes. Allereerst zijn er de bewegwijzerde paden van 3, 5, 8 en 12 km. Deze lopen langs een aantal kunstwerken in de open ruimte. Zoals de romeinse huisjes het bekende doorkijk kerkje van Gijs van Vaerenbergh en de twijfelgrens. Met een extra lus kunt u ook nog langs de bomen met boomtenten wandelen in de vorm van dauwdruppels.

Daarnaast hebben we de GR paden. GR 564 en GR 128 zijn op 1 km afstand.

De GR564 loopt van Lommel naar Hoei en wordt in Borgloon doorkruist door de GR128 die van Maastricht naar Belle loopt.

De Streek-GR Haspengouw is vorig jaar geopend. Het is een lusvormige langeafstandsroute door de Haspengouw. De route is 182 km lang. De hoofdroute is 130 km lang. Daarnaast heb je nog 52 km aan doorsteken waardoor je ook kortere lussen kan maken. Er liggen inkijkexemplaren van deze wandelroutes klaar voor u.

Fietsen
Fietsen

Het fietsroutenetwerk loopt dwars door Borgloon. Tussen Knooppunten 154 en 151 vindt u Villa Kakelbont. U kunt zelf uw routes bepalen door van het ene knooppunt tot het andere te fietsen. 
Vanaf begin maart 2019 heeft Villa Kakelbont Borgloon 2 elektrische fietsen in de verhuur voor haar gasten voor € 20.- per fiets per dag. 

Auto

Er zijn 4 Haspengouw routes te volgen. Elke lus heeft zijn eigenheid, ze leiden je door glooiende landschappen, langs fruitplantages, goudgele akkers, pittoreske dorpjes, statige kastelen en vierkanthoeves.

lus 1

Restaurants

Er zijn 11 restaurants op wandelafstand:

3 bij ons in de straat: Restaurant "De Klappoel", "Welkom India" en "Pizzeria Pompeï"

4 op 5m wandelen in het centrum van de stad: "De Kapelanij", "Hasbania", "Efesus" en "De Nieuwe Graef"

4 aan de rand van Borgloon 20m wandelen "Po Shing", Restaurant "Nyde", " De Baron" en "Grill restaurant d'Entrecôte"

 

Zonder Bob dineren 

 

Smakelijk eten allemaal !

Natuur en landschap
Natuur en landschap

Borgloon ligt op het Massief van Borgloon, dat tot 131 meter hoogte gaat en zich tot ongeveer 30 meter boven de Haspengouwse schiervlakte verheft. Het is de hoogst gelegen historische stad van Vlaanderen. Door erosie zijn er ook insnijdingen gevormd. Het laagste punt van dit heuvelachtige landschap ligt op ongeveer 65 meter. De omgeving van Borgloon wordt vooral door fruitteelt gekenmerkt. Ten zuiden van de plaats Borgloon, op een naar het zuiden gerichte helling, wordt op bescheiden schaal de wijnbouw beoefend.Grootte Borgloon

Het grondgebied van de huidige provincie Limburg komt ongeveer overeen met het grondgebied van het vroegere graafschap Loon, dat ontstond in de 10e eeuw, en dat op zijn beurt ontstond uit het reeds toen bestaande graafschap Hocht (Maasgouw). De steden Tongeren en Sint-Truiden behoorden echter niet tot het grafelijke domein. Het land van Horn (bij Roermond) maakte wel deel uit van het Loonse territorium.

Oorsprong naam Borgloon

Loon is afgeleid van het Germaanse Lauhun dat beboste heuvel betekent. Mogelijk werd het reeds in 938 voor het eerst vermeld, en wel als Lone. Het verschijnt voor het eerst in 1078 in teksten als Lon. Vanaf de 12e eeuw is ook de Romaanse vorm Looz bekend. Borgloon betekent dus burcht op een beboste heuvel en de plaats lag binnen het woongebied van de Eburonen (meer info: Gallo Romeins museum Tongeren)

De Romeinen
Ambiorix

Het feit dat er door het gebied van Borgloon enkele Romeinse heerbanen liepen, toont Romeinse aanwezigheid aan. Bij de sloop van de burchtresten, tussen 1870 en 1877, werden heel wat indicaties van een Romeinse aanwezigheid teruggevonden. Ook andere opgravingen brachten overblijfselen uit de Romeinse tijd aan het licht.

De burchtheuvel, deel uitmakend van het Massief van Borgloon, verheft zich 30m boven de omgeving en werd daarom door Graaf Giselbert van Loon uitgekozen om er een burcht te bouwen. Dit geschiedde eind 10e eeuw en daartoe werd nog een kunstmatige heuvel opgeworpen. . Aldus werd Borgloon het centrum van het Graafschap Loon. Strategisch en economisch was de plek interessant omdat hij langs de weg van het Heilige Roomse Rijk naar Brabant lag. Hij werd dan ook de hoofdstad van hun graafschap.

Vrij vlug ontstond rond de burcht een eerste en rond 1200 een tweede omwalling. Ook werd in de nabijheid van de burcht een kerk gesticht. Loon bezat reeds vóór het jaar 1200 stadsrechten. Toen het Graafschap Loon in 1366 aan het Prinsbisdom Luik werd toegevoegd, werd het één van de Goede Steden van het prinsbisdom Luik. Als symbool werd daartoe een perron opgericht. Het huidige perron is overigens een replica, dat op 10 september 2000 werd ingewijd.

Als bestuurlijk en geestelijk centrum werd Loon echter weldra voorbijgestreefd door het centraler gelegen Hasselt. In 1171 werd de burcht belegerd door Graaf Gillis van Duras, waarbij Lodewijk I van Loon om het leven kwam. Na de verwoesting in 1180 van de burcht door Rudolf van Zähringen, Prins-bisschop van Luik, verbleven de graven van Loon in hun burcht te Kuringen. Ze werden sindsdien begraven in de abdij van Herkenrode. Ook de Edele Leenzaal, het hof van de Graven van Loon, werd naar Kuringen verplaatst, terwijl het muntatelier in Hasselt werd gevestigd. Deze laatste stad werd in de loop van de 13e eeuw ook de hoofdstad van het Graafschap Loon.

Belegeringen en plunderingen

1461 na de Slag bij Brustem,
1467 door de pro-Bourgondische troepen van Adolf van Kleef-Ravenstein.
1482 verwoestten troepen onder leiding van Maximiliaan I van Oostenrijk de stad.
1491 werd de kerk geplunderd door troepen van Jehannot-le-Bâtard, die streden voor Robert van der Mark in de oorlog tussen het Huis van der Mark en de Prinsbisschoppen Lodewijk van Bourbon en Johan van Horne.
1568 en 1577 werd de stad geplunderd door de Staatse troepen van Willem van Oranje.
1604 en 1606 werd de stad dan weer door Spaanse troepen bezet.
1629 volgde bezetting door keizerlijke troepen van Johan t'Serclaes van Tilly.
1636 door Kroatische troepen onder leiding van Jan van Werth.
1654 volgde plundering door de troepen van Karel IV van Lotharingen, waarbij negen begijnhofhuizen werden platgebrand.
1675-1678 werd de stad bezet door Franse troepen.
1691 bezetting tijdens de negenjarige oorlog.
1676, 167 inwoners van Loon overleden aan de gevolgen van de pest.
1702-1713 Tijdens de Spaanse Successieoorlog waren het geallieerde troepen onder leiding van de Hertog van Marlborough die de stad bezet hielden, waarna ze weer aan het Prinsbisdom Luik werd overgedragen. Ook de Oostenrijkse Successieoorlog ging niet aan de stad voorbij: Van 1746-1747 waren het Hongaarse en -opnieuw- Franse troepen die de stad belaagden.

Heksenprocessen

Een tragische episode betreft de vele heksenprocessen die te Borgloon hebben plaatsgevonden. Dit begon in 1532, toen Belie Rombaut van Broekom levend werd verbrand op de Markt. In 1541 ondergingen vijf "heksen" hetzelfde lot. In 1551 vond een groot heksenproces plaats, waarbij Margriet Herroes werd gefolterd, doch zij bekende niet. In 1581 was het Anna van Wouteringen die van hekserij werd beschuldigd en in 1591 werden meerdere "heksen" vervolgd. In 1610 werd Elisabeth Engelen verbrand, en kort daarop vond een tweede massavervolging plaats. Opnieuw gebeurde dit in 1660, toen een 70-jarige vrouw onder foltering een aantal personen doorgaf die op hun beurt werden opgepakt. In 1656 was Ida Vreven het slachtoffer. In 1667 nog werd Johanna Machiels, bijgenaamd Tjenne, buiten de stad verbrand. De Tjenneboom en een later geplaatst monument herinneren daar nog aan.