Informatie

Gastvrouw

Hallo ik ben Sophia, uw gastvrouw en baat sinds 2015 mijn Bed&Breakfast Villa Kakelbont uit.

Inmiddels gaan we alweer bijna het 8e seizoen in en heb ik al veel bijgeleerd en telkens weer wat kleine aanpassingen gedaan voor het comfort en de beleving van de gasten. nbsp]

Met veel enthousiasme heet ik u welkom in mijn (t)huis om u een comfortabel en memorabel verblijf te bieden.

Mijn passie is mijn weelderige tuin waardoor u meestal een vaasje verse bloemen op uw kamer heeft.

Heerlijk wandelen of een stukje fietsen in de prachtige Haspengouw behoren zeker tot mijn favoriete bezigheden.

Bakken en recepten uitproberen horen ook bij mijn hobby's zo kunt u genieten van een heerlijk zuurdesembrood bij de ontbijttafel. 

Rondreizen en logeren en genieten bij de collega's  Bed & Breakfast eigenaren vind ik zeer leuk en leerzaam.

Daarbij nog af en toe een jazz of funk concertje, een terrasje met vrienden of met de gasten en ik ben helemaal gelukkig. 

Tot binnenkort

Sophia 

Kamer Witje
Luxe boxspring

Volledig gerestaureerde kamer(21m2). De kamer bevindt zich aan de oostzijde van het huis op de eerste verdieping.

Er is een luxe 2 persoons boxspring 1m60*2m10, koffie en thee faciliteiten en een karaf water.

De badkamer bevindt zich op de 2e verdieping.

Boek nu kamer Witje

Kamer Pippi
Kamer Pippi

Rustige kamer (16m²) aan de oostzijde van het huis op de begane grond. U ontwaakt met de heerlijke ochtendzon.
Dit is in de warme zomer de koelste kamer.

U heeft een ruim bed met binnenveringsmatras 1m60*2m, koffie en thee faciliteiten en een karaf water. 

De kamer heeft een eigen luxe badkamer met grote inloopdouche, deze is bereikbaar door de gang.

Boek nu kamer Pippi

Kamer Nilsson
Kamer Meneer Nilson

Rustige ruime kamer (21m²) aan de oostzijde van het huis op de eerste verdieping. U heeft een prachtig uitzicht.

U heeft een ruim bed met binnenveringsmatras 1m60*2m, koffie en thee faciliteiten en een karaf water. Er is voldoende ruimte voor een 3 persoon bezetting.

De badkamer met bad bevind zich tegenover de kamer.

Boek nu kamer Meneer NillsonB&B Villa kakelbont Borgloon
Villa Kakelbont

Gemoedelijke  B&B  (anno 1956), gelegen in het centrum van Borgloon op de rustig gelegen oude berg nr 5. In de prachtige bloementuin is een gastenterras voorzien Al naar gelang het seizoen kunt u genieten van de narcissen, seringen, hortensia’s, rozen, acaciabloesems,magnolia’s, zonnebloemen en nog veel meer. Misschien wordt u zelfs verrast met een eigen gebakken eetbare bloementaart.

Er zijn 3 ruime 2 persoon gastenkamers. Kamer Pippi op de begane grond heeft een eigen luxe badkamer. Op de 1e verdieping: Meneer Nilsson, badkamer met bad bevind zich tegenover de kamer. Kamer Witje met badkamer op de 2e verdieping  In kamer NIllson kan eventueel een bed worden bijgezet.

De bewegwijzerde wandelroutes (3, 5, 8, 12 km) lopen door de straat. Binnen een paar minuten wandelt u midden tussen de velden en na 15 minuten bent u al bij het beroemde doorkijk-kerkje "reading between the lines", het ideale fotomoment.  Ook het Limburgs fietsroute netwerk is net aan het einde van de straat tevens staan er 2 elektrische fietsen klaar wel tijdig reserveren.

Er zijn 2 Parkeerplaatsen op eigen terrein mits volzet graag gratis parkeren op P1 de Graef (300meter), bent u slecht ter been dan reserveer ik u graag 1 van de 2 plaatsen. Reserveer dan ook gelijk kamer Pippi op gelijkvloers.

Ik zal u hartelijk welkom heten en bereid met veel plezier een lekker ontbijt voor u.

De kleine letters: honden zijn helaas niet toegelaten, roken is uiteraard verboden maar er staat een asbak in de tuin klaar, Wifi is in het hele gebouw aanwezig.

 

Faciliteiten

     Badkamer met douche of bad, toilet, lavabo en haardroger

     Koffie-, thee-faciliteiten  en karaf water op de kamer

     Draadloos internet Wifi aanwezig in de gehele Bed en Breakfast

     Gastenterras in de weelderige bloementuin (1500m2)

      Huisbereid ontbijt wordt in de woonkamer geserveerd

     14 restaurants en gezellige cafeetjes op wandelafstand

     Gesitueerd in centrum Borgloon, de parel van de Haspengouw

     Fietsenstalling

     Elektrische fietsen te huur

     Parkeermogelijkheid op de opritten van het huis

     Handdoeken en badjassen liggen voor u klaar

     Gratis fiets en wandelinfo

Tarieven

Tariffs on "this site" and at "Tourism Limburg"

Room Number of guests Per night
Discounts 5% minimum stay 2 nights
3% early bird discount
Only for bookings on this site
Electric bike Villa Kakelbont’s guests per bike/per day € 22,50
Pippi (16m²)
private bathroom
Ground level
1 adult from € 75,--
Pippi 2 adults from €90,--
Nilsson (21m²)
shared bathroom
First floor
1 adult from €75,--
Nillson 2 adults from € 90,--
Witje (20m²)
shared bathroom
First floor
2 adults from € 90,--
Children until 15 years of age in the same room per child € 20,--
Babies until 2 years of age (only room Pippi) per baby € 10,--
Children from age 15 and adults in the same room per person € 30,--
Wandelen
Wandelen

Je wandelt door een met holle wegen doorkliefd heuvellandschap. Graanvelden wisselen zich af met ontelbare boomgaarden die van ca april tot half mei in volledige bloesem staan. In de oogstmaanden pronken ze dan weer met hun overvloed aan fruit. Een stukje Romeinse heirbaan en enkele vierkante blokhoeven, prachtige vergezichten, oude boomgaarden, dat zijn de ingrediënten van een wandeltocht vanuit Borgloon.

Borgloon is een knooppunt van gemarkeerde wandelroutes. Allereerst zijn er de bewegwijzerde paden van 3, 5, 8 en 12 km. Deze lopen langs een aantal kunstwerken in de open ruimte. Zoals de Romeinse huisjes, het bekende doorkijk kerkje van Gijs van Vaerenbergh en de twijfelgrens. Met een extra lus kunt u ook nog langs de bomen met boomtenten wandelen in de vorm van dauwdruppels.

Daarnaast hebben we de GR paden. Een heuze echte Haspengouw GR verder de GR 564 en GR 128 zijn op 1 km afstand.

De GR564 loopt van Lommel naar Hoei en wordt in Borgloon doorkruist door de GR128 die van Maastricht naar Belle loopt.

De Streek-GR Haspengouw is een lusvormige langeafstandsroute door de Haspengouw. De route is 182 km lang. De hoofdroute is 130 km lang. Er is 52 km aan doorsteken waardoor je ook kortere lussen kan maken. Er liggen inkijkexemplaren van deze wandelroutes klaar voor u.

Fietsen
Fietsen

Zin in een dagje fietsen; het fietsroutenetwerk loopt dwars door Borgloon. 

Tussen Knooppunten 154 en 151 vindt u Villa Kakelbont. U kunt zelf uw routes bepalen door van het ene knooppunt tot het andere te fietsen. 

Villa Kakelbont Borgloon heeft 2 elektrische fietsen in de verhuur voor haar gasten voor € 22.50 per fiets per dag.  Logeert u niet bij Villa Kakelbont dan kunt u de fietsen voor € 25.-- per persoon per dag huren

Voor de geoefende fietser kunt u ook naar "fietsen door het water rijden". Alhoewel het bijna zonde is om niet gewoon in het prachtige Haspengouw rond te fietsen. 

Auto

Er zijn 4 Haspengouw routes te volgen. Elke lus heeft zijn eigenheid, ze leiden je door glooiende landschappen, langs fruitplantages, goudgele akkers, pittoreske dorpjes, statige kastelen en vierkanthoeves.

Klik voor info over lus 1

Restaurants

Inmiddels 14 restaurants op wandelafstand:

4 bij ons in de straat: Restaurant "De nieuwe Klappoel" en "Pizzeria Pompeï" en "het Grevenhuis"

4 op 5 minuten wandelen in het centrum van de stad: "De Kapelanij", "Barnito", "Efesus" en "De Nieuwe Graef"

5 aan de rand van Borgloon 20 minuten wandelen "Po Shing", Restaurant "Nyde", "Welkom India" " De Baron" en "Grill restaurant d'Entrecôte"

 

Dus altijd zonder Bob dineren 

 

Smakelijk eten allemaal !

Natuur en landschap
Natuur en landschap

Borgloon ligt op het Massief van Borgloon, dat tot 131 meter hoogte gaat en zich tot ongeveer 30 meter boven de Haspengouwse schiervlakte verheft. Het is de hoogst gelegen historische stad van Vlaanderen. Door erosie zijn er ook insnijdingen gevormd. Het laagste punt van dit heuvelachtige landschap ligt op ongeveer 65 meter. De omgeving van Borgloon wordt vooral door fruitteelt gekenmerkt. Ten zuiden van de plaats Borgloon, op een naar het zuiden gerichte helling, wordt op bescheiden schaal de wijnbouw beoefend.Graafschap Loon

Het grondgebied van de huidige provincie Limburg komt ongeveer overeen met het grondgebied van het vroegere graafschap Loon, dat ontstond in de 10e eeuw, en dat op zijn beurt ontstond uit het reeds toen bestaande graafschap Hocht (Maasgouw). De steden Tongeren en Sint-Truiden behoorden echter niet tot het grafelijke domein. Het land van Horn (bij Roermond) maakte wel deel uit van het Loonse territorium.

Oorsprong naam Borgloon

Loon is afgeleid van het Germaanse Lauhun dat beboste heuvel betekent. Mogelijk werd het reeds in 938 voor het eerst vermeld, en wel als Lone. Het verschijnt voor het eerst in 1078 in teksten als Lon. Vanaf de 12e eeuw is ook de Romaanse vorm Looz bekend. Borgloon betekent dus burcht op een beboste heuvel en de plaats lag binnen het woongebied van de Eburonen (meer info: Gallo Romeins museum Tongeren)

De Romeinen
Ambiorix

Het feit dat er door het gebied van Borgloon enkele Romeinse heerbanen liepen, toont Romeinse aanwezigheid aan. Bij de sloop van de burchtresten, tussen 1870 en 1877, werden heel wat indicaties van een Romeinse aanwezigheid teruggevonden. Ook andere opgravingen brachten overblijfselen uit de Romeinse tijd aan het licht.

De burchtheuvel, deel uitmakend van het Massief van Borgloon, verheft zich 30m boven de omgeving en werd daarom door Graaf Giselbert van Loon uitgekozen om er een burcht te bouwen. Dit geschiedde eind 10e eeuw en daartoe werd nog een kunstmatige heuvel opgeworpen. . Aldus werd Borgloon het centrum van het Graafschap Loon. Strategisch en economisch was de plek interessant omdat hij langs de weg van het Heilige Roomse Rijk naar Brabant lag. Hij werd dan ook de hoofdstad van hun graafschap.

Vrij vlug ontstond rond de burcht een eerste en rond 1200 een tweede omwalling. Ook werd in de nabijheid van de burcht een kerk gesticht. Loon bezat reeds vóór het jaar 1200 stadsrechten. Toen het Graafschap Loon in 1366 aan het Prinsbisdom Luik werd toegevoegd, werd het één van de Goede Steden van het prinsbisdom Luik. Als symbool werd daartoe een perron opgericht. Het huidige perron is overigens een replica, dat op 10 september 2000 werd ingewijd.

Als bestuurlijk en geestelijk centrum werd Loon echter weldra voorbijgestreefd door het centraler gelegen Hasselt. In 1171 werd de burcht belegerd door Graaf Gillis van Duras, waarbij Lodewijk I van Loon om het leven kwam. Na de verwoesting in 1180 van de burcht door Rudolf van Zähringen, Prins-bisschop van Luik, verbleven de graven van Loon in hun burcht te Kuringen. Ze werden sindsdien begraven in de abdij van Herkenrode. Ook de Edele Leenzaal, het hof van de Graven van Loon, werd naar Kuringen verplaatst, terwijl het muntatelier in Hasselt werd gevestigd. Deze laatste stad werd in de loop van de 13e eeuw ook de hoofdstad van het Graafschap Loon.

Belegeringen en plunderingen

1461 na de Slag bij Brustem,
1467 door de pro-Bourgondische troepen van Adolf van Kleef-Ravenstein.
1482 verwoestten troepen onder leiding van Maximiliaan I van Oostenrijk de stad.
1491 werd de kerk geplunderd door troepen van Jehannot-le-Bâtard, die streden voor Robert van der Mark in de oorlog tussen het Huis van der Mark en de Prinsbisschoppen Lodewijk van Bourbon en Johan van Horne.
1568 en 1577 werd de stad geplunderd door de Staatse troepen van Willem van Oranje.
1604 en 1606 werd de stad dan weer door Spaanse troepen bezet.
1629 volgde bezetting door keizerlijke troepen van Johan t'Serclaes van Tilly.
1636 door Kroatische troepen onder leiding van Jan van Werth.
1654 volgde plundering door de troepen van Karel IV van Lotharingen, waarbij negen begijnhofhuizen werden platgebrand.
1675-1678 werd de stad bezet door Franse troepen.
1691 bezetting tijdens de negenjarige oorlog.
1676, 167 inwoners van Loon overleden aan de gevolgen van de pest.
1702-1713 Tijdens de Spaanse Successieoorlog waren het geallieerde troepen onder leiding van de Hertog van Marlborough die de stad bezet hielden, waarna ze weer aan het Prinsbisdom Luik werd overgedragen. Ook de Oostenrijkse Successieoorlog ging niet aan de stad voorbij: Van 1746-1747 waren het Hongaarse en -opnieuw- Franse troepen die de stad belaagden.

Heksenprocessen

Een tragische episode betreft de vele heksenprocessen die te Borgloon hebben plaatsgevonden. Dit begon in 1532, toen Belie Rombaut van Broekom levend werd verbrand op de Markt. In 1541 ondergingen vijf "heksen" hetzelfde lot. In 1551 vond een groot heksenproces plaats, waarbij Margriet Herroes werd gefolterd, doch zij bekende niet. In 1581 was het Anna van Wouteringen die van hekserij werd beschuldigd en in 1591 werden meerdere "heksen" vervolgd. In 1610 werd Elisabeth Engelen verbrand, en kort daarop vond een tweede massavervolging plaats. Opnieuw gebeurde dit in 1660, toen een 70-jarige vrouw onder foltering een aantal personen doorgaf die op hun beurt werden opgepakt. In 1656 was Ida Vreven het slachtoffer. In 1667 nog werd Johanna Machiels, bijgenaamd Tjenne, buiten de stad verbrand. De Tjenneboom en een later geplaatst monument herinneren daar nog aan.