"Borgloon"

Kunstwerk doorkijkkerkje

Reading between the lines

"Pit" kunst in de open ruimte  

Wandelroutes: 

De 3 km route voert u langs landmark "De Romeinse Villa's", "de speelboomgaard" en het "doorkijkkerkje",

bij de 5 km route komt daar nog "de Twijfelgrens" bij,

bij de 8 km route komt er nog "Proximity Effect" (Grootloon) bij,

bij de 12 km route (bovenstaand en) u komt langs mooie Vierkant Hoeven

Het "Memento" is op 15 min wandelen. Ik zal u de weg uitleggen(1 km)

Voor "Kunstwerk Untitledmoet u naar de abdij Mariënlof (4 km)

De "Tranendreef" is in Bommershoven met een loop van 9 km ook wandelend bereikbaar

De Helsheaven ligt bij kapel Helshoven en het gezellige restaurant de Heirbaan 66

De loonse stroopfabriek

De oude stoomstroopfabriek is één van de laatste restanten van de industriële verwerking van fruit tot stroop. Begin vorige eeuw was Borgloon de bakermat van de stroopfabricatie, waardoor de Lonenaren de bijnaam ’strooplekkers‘ kregen. De fabriek werd opgericht in 1878, en in 1988 werd de bedrijvigheid stopgezet. In 1999 wordt een gedeelte van de fabriek, met inbegrip van de volledige installatie, als beschermd monument geklasseerd. In 2005 koopt het stadsbestuur van Borgloon de stroopfabriek. In 2007 wint de stoomstroopfabriek van Borgloon de finale van de monumentenstrijd in Vlaanderen, 2019 volledig gerestaureerd.

In het "gloednieuwe fruitbelevingscentrum" ontdek je het verhaal van de Loonse Stroop. Een zwevend looppad voert je naar de voormalige stroopkamer en het belevingscentrum.

Openingstijden: ma-zo tussen 10.00u. en 17.00u. Gesloten op maandag met uitzondering van de schoolvakanties.

Bezoek ook de website van de loonse stroopmakers: http://www.gebroedersbleus.be/

Fiets routes

Tussen knooppunt 152 en 154 (tenminste bijna) bevindt zich "Fietsvriendelijk B&B Villa Kakelbont Borgloon"

U kunt mooie routes uitstippelen langs het handige knooppunten netwerk. Fietskaart ter beschikking  

Een terrasje bezoeken in Tongeren, Sint Truiden of  onderweg bv de Heirbaan 66  in Helshoven of de bottelarij in Ulbeek.

Er staan 2 elektrische fietsen klaar om gehuurd te worden

De Strooplekker

De Strooplekker en de Stroopfeesten op 13 april 2020

Op het gekasseid binnenpleintje van het Kanunnikenhuis op het Speelhof, staat het beeldje van de Strooplekker, de spotnaam van de Lonenaren.
De Strooplekker is een vrolijk manneke. Hij verbeeldt ons rijke verleden. Zijn hoofd is een appel, zijn lijf een peer, tezamen de vruchten die we van oudsher in deze streek verbouwen.
De stroop verwijst naar het product dat we vroeger massaal fabriceerden.

 

De stroopfeesten worden op 13 april gehouden. Bezoek ook direct het fruitbelevingscentrum

Stadhuis

Het Loonse stadhuis 

Met ankerjaartal 1680 op de voorgevel, is één van de fraaiste burgerlijke gebouwen in Zuid-Limburg. Het dateert in oorsprong uit de 11de eeuw. In 1680 werd het gerestaureerd in Maaslandse stijl. De toren van het stadhuis is 15 m hoog en wijst op het feit dat dit complex ooit aan de adel toebehoorde, want in de toren vonden postduiven hun onderkomen. Het was enkel een voorrecht van adel en geestelijkheid om postduiven te houden.

Oorspronkelijk was het stadhuis de verblijfplaats van de eerste graven van Loon. Bij het definitief verlaten van Borgloon als woonplaats schonk de graaf het stadhuis aan de stad. Vandaar dat het stadhuis nu nog steeds grevenhuis wordt genoemd.

Kanunnikenhuis nu administratieve zetel Borgloon

De kanunniken huizen

Op het Speelhof, het plein voor de kerk, staat het Kanunnikenhuis dat net zoals het stadhuis is opgetrokken in Maaslandse stijl (1670)
Nochtans zijn er heel wat verschillen. Waar het stadhuis een trefpunt was voor administratieve, burgerlijke en juridische aangelegenheden, fungeerde het kanunnikenhuis, samen met de collegiale Sint-Odulfuskerk als de religieuze tegenpool.

Abdij Mariënlof

Abdij Mariënlof

Mariënlof is in 1438 gesticht door Maria van Colen met de hulp van de kruisheren en is sinds 1822 eigendom van de cisterciënzers. Kalmte en rust vind je in de Abdij van Colen waar nog steeds, achter dikke muren, enkele zusters de regels van hun orde trouw zijn en alle drukte aan zich laten voorbijgaan. Een sereen leven van eenvoud in een rijke omgeving.Het vroegere klooster van Colen mag sinds 1990 de titel van “abdij” dragen. Abdij Mariënlof wordt omwille van haar architectonische schoonheid en rijk meubilair, haar herinneringen aan de Heilige Lutgardis, patrones van de Vlamingen, en reliekschrijn van de Heilige Odilia, door duizenden toeristen bezocht.
Ook de 12de eeuwse koorstoel van de H. Lutgart wordt in de abdij bewaard.

Bezoek de abdij van: 1 april tot 15 oktober: weekdagen van 14.15u - 17u, zondag van 15u - 17u.   klik hier voor meer info

24-2-2020: Let op, de Abdij wordt verkocht de informatie kan gewijzigd zijn. Info bij Toerisme Borgloon

Odulphus kerk

Sint Odulphus kerk

Dateert uit de 12de eeuw. Deze kapittelkerk werd oorspronkelijk in romaanse stijl gebouwd. In 1406 werd de toren verbouwd in gotische stijl. In deze kerk legden de graven van Loon, en na 1366 de prins-bisschoppen van Luik de eed af bij hun troonsbestijging.

De kerk ondergaat momenteel een volledige restauratie.

Proeven bij de Loonse wijnboeren

Er is niets wat de waarde van de bodem meer tot zijn recht brengt dan een goed glas wijn. En dat is nu net waar Haspengouw in uitblinkt. De beste wijn van het ‘noorden’ wordt immers gemaakt op de vruchtbare Haspengouwse hellingen.

In Borgloon en omstreken is er reeds sprake van wijnteelt tussen de 12de en 15de eeuw. Dat deze ambacht destijds een belangrijke rol speelde blijkt uit het feit dat het één van de zeven stadsgilden was. Borgloon telt diverse erkende wijndomeinen, die een kwalitatief hoogstaand product leveren.

Zie de link van toerisme Borgloon hieronder voor de diverse wijnbedrijven en proefmogelijkheden

"Klik" en ontdek de Loonse wijnboeren

Het voormalig Birgittijnenklooster

Bouw van het klooster van 1650-1663 met kerk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand. De goederen worden in 1799 tijdens de Franse bezetting geconfisqueerd en verkocht aan B. Vercoven, brigittijn, voor hem en vier medebroeders. In 1849 betrekken de religieuzen het gebouw en brengen er de meisjesschool met kostschool in onder, Later wordt er een normaalschool aan toegevoegd. De oorspronkelijke kapel wordt in 1857 vervangen door een nieuwe, die reeds in 1868 vervangen wordt door de huidige, grotere kapel. Meer info op https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/31802

De kloostertuin is vrij toegankelijk van 1 april t.e.m. 31 oktober van 10u. tot 18u.

De Gasthuiskapel

Deze kapel behoorde tot het wijdverbreid netwerk van "gasthuizen" dat de hospitaalridders of johannieters in de 12-13de eeuw in onze contreien uitgezet hebben.
Ze waren bedoeld als rust- of overnachtingsplaats voor pelgrims.
De Romaans-gotische kapel was o.m. de begraafplaats van de Loonse graaf Lodewijk I (+ 1171) en zijn echtgenote gravin Agnes.

De Graaf

Wandelend over  "de Graaf" ziet u overblijfselen van de stadsomwalling.

De Graaf loopt dan ook in een cirkel zoals de oude stadsmuren. Het laatste stukje gaat over de kattensteeg langs het kasteel.

De burchtheuvel

Vlakbij de kerk, verscholen achter het bibliotheekgebouw, ligt op zo'n 118 meter boven de zeespiegel de burchtheuvel. Destijds stond hier het slot van de graven van Loon(10de-12de eeuw). De sterk vervallen burcht bleef overeind tot 1870 en werd toen, ondanks heel wat protest, gesloopt. Enkele jaren later waren alle veldwegen bestraat met resten van deze ooit zo roemrijke burcht.

Op de burchtheuvel kan men genieten van een prachtig uitzicht over heel Zuid-Haspengouw.