Bezienswaardigheden in Borgloon

Wandelroutes

Bloesems in de Haspengouw

Fiets routes

Bloesems in de Haspengouw

De Strooplekker

De Strooplekker

Op het gekasseid binnenpleintje van het Kanunnikenhuis op het Speelhof, staat het beeldje van de Strooplekker, de spotnaam van de Lonenaren.
De Strooplekker is een vrolijk manneke. Hij verbeeldt ons rijke verleden. Zijn hoofd is een appel, zijn lijf een peer, tezamen de vruchten die we van oudsher in deze streek verbouwen.
De stroop verwijst naar het product dat we vroeger massaal fabriceerden.

Stadhuis

Het Loonse stadhuis

met ankerjaartal 1680 op de voorgevel, is één van de fraaiste burgerlijke gebouwen in Zuid-Limburg. Het dateert in oorsprong uit de 11de eeuw. In 1680 werd het gerestaureerd in Maaslandse stijl. De toren van het stadhuis is 15 m hoog en wijst op het feit dat dit complex ooit aan de adel toebehoorde, want in de toren vonden postduiven hun onderkomen. Het was enkel een voorrecht van adel en geestelijkheid om postduiven te houden.

Oorspronkelijk was het stadhuis de verblijfplaats van de eerste graven van Loon. Bij het definitief verlaten van Borgloon als woonplaats schonk de graaf het stadhuis aan de stad. Vandaar dat het stadhuis nu nog steeds grevenhuis wordt genoemd.

Kanunnikenhuis nu administratieve zetel Borgloon

De kanunniken huizen

Op het Speelhof, het plein voor de kerk, staat het Kanunnikenhuis dat net zoals het stadhuis is opgetrokken in Maaslandse stijl (1670)
Nochtans zijn er heel wat verschillen. Waar het stadhuis een trefpunt was voor administratieve, burgerlijke en juridische aangelegenheden, fungeerde het kanunnikenhuis, samen met de collegiale Sint-Odulfuskerk als de religieuze tegenpool.

Odulphus kerk

Sint Odulphus kerk

Dateert uit de 12de eeuw. Deze kapittelkerk werd oorspronkelijk in romaanse stijl gebouwd. In 1406 werd de toren verbouwd in gotische stijl. In deze kerk legden de graven van Loon, en na 1366 de prins-bisschoppen van Luik de eed af bij hun troonsbestijging.

De Gasthuiskapel

Deze kapel behoorde tot het wijdverbreid netwerk van "gasthuizen" dat de hospitaalridders of johannieters in de 12-13de eeuw in onze contreien uitgezet hebben.
Ze waren bedoeld als rust- of overnachtingsplaats voor pelgrims.
De Romaans-gotische kapel was o.m. de begraafplaats van de Loonse graaf Lodewijk I (+ 1171) en zijn echtgenote gravin Agnes.

Kapel van Onze-Lieve-Heer van de Kouden Steen en van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

aan de korte straat

Kapel Schaberg

Kapel Schaberg

Aan de Tongersestraat. Inscriptie AVE M X SCHABERS X PCI; de later aangebrachte ijzeren letters BID VOOR DE ZIEL VAN JOHANNES SCHABERGS werden na 1980 verwijderd

De Graaf

Wandelend over de graaf ziet u overblijfselen van de stadsomwalling.

De burchtheuvel

De burchtheuvel

Vlakbij de kerk, verscholen achter het bibliotheekgebouw, ligt op zo'n 118 meter boven de zeespiegel de burchtheuvel. Destijds stond hier het slot van de graven van Loon. De sterk vervallen burcht bleef overeind tot 1870 en werd toen, ondanks heel wat protest, gesloopt. Enkele jaren later waren alle veldwegen bestraat met resten van deze ooit zo roemrijke burcht. Wie bovenop de burchtheuvel staat, kan wel nog altijd genieten van een prachtig panorama van de streek.

Het voormalig Birgittijnenklooster

Bouw van het klooster van 1650-1663 met kerk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand. De goederen worden in 1799 tijdens de Franse bezetting geconfisqueerd en verkocht aan B. Vercoven, brigittijn, voor hem en vier medebroeders. In 1849 betrekken de religieuzen het gebouw en brengen er de meisjesschool met kostschool in onder, Later wordt er een normaalschool aan toegevoegd. De oorspronkelijke kapel wordt in 1857 vervangen door een nieuwe, die reeds in 1868 vervangen wordt door de huidige, grotere kapel. Meer info op https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/31802

Abdij Mariënlof

Abdij Mariënlof

Mariënlof is in 1438 gesticht door Maria van Colen met de hulp van de kruisheren en is sinds 1822 eigendom van de cisterciënzers. Kalmte en rust vind je in de Abdij van Colen waar nog steeds, achter dikke muren, enkele zusters de regels van hun orde trouw zijn en alle drukte aan zich laten voorbijgaan. Een sereen leven van eenvoud in een rijke omgeving.

Het vroegere klooster van Colen mag sinds 1990 de titel van “abdij” dragen. Abdij Mariënlof wordt omwille van haar architectonische schoonheid en rijk meubilair, haar herinneringen aan de Heilige Lutgardis, patrones van de Vlamingen, en reliekschrijn van de Heilige Odilia, door duizenden toeristen bezocht.
Ook de 12de eeuwse koorstoel van de H. Lutgart wordt in de abdij bewaard.

De loonse stroopfabriek

De oude stoomstroopfabriek is één van de laatste restanten van de industriële verwerking van fruit tot stroop. Begin vorige eeuw was Borgloon de bakermat van de stroopfabricatie, waardoor de Lonenaren de bijnaam ’strooplekkers‘ kregen. De fabriek werd opgericht in 1878, en in 1988 werd de bedrijvigheid stopgezet. In 1999 wordt een gedeelte van de fabriek, met inbegrip van de volledige installatie, als beschermd monument geklasseerd. In 2005 koopt het stadsbestuur van Borgloon de stroopfabriek. Sinds oktober 2006 wordt er opnieuw , op een ambachtelijke wijze, stroop gestookt.
In 2007 wint de stoomstroopfabriek van Borgloon de finale van de monumentenstrijd in Vlaanderen.

http://www.gebroedersbleus.be/

BelOrta (Veiling) site Borgloon

BelOrta (Veiling) site Borgloon is marktleider in de verkoop van aardbeien en zomerfruit waaronder een breed assortiment bessen (rode bessen, blauwbessen, bramen, frambozen), krieken en kersen. Gedurende de wintermaanden wordt ruim 70000 ton appelen en peren uit de regio‘s Limburg en Visé gecommercialiseerd.

Gratis rondleiding elke dinsdag in april, mei, september en oktober om 10.30 u. Vooraf reserveren via dienst Toerisme Borgloon.

Fruitstreekmuseum

In een zijgebouw op het binnenplein van abdij Mariënhof kan men een bezoek brengen aan Fruitsite-Colen en het Fruitstreekmuseum. Hier duik je terug in de geschiedenis van de fruitteelt in Haspengouw. 

Open van 1 april t/m 30 september. Alle dagen van 13.00 u. tot 17.00 u. Sluitingsdag maandag.  Paaszondag gesloten.

Fruitbedrijven

Tijdens de bloesemmaand april stellen verschillende fruitbedrijven hun deuren open voor het grote publiek.
De streek telt wel 12 Kastelen, zie hiervoor toerisme Borgloon

Kasteel van Rullingen

Kasteel Mariagaarde